AOK customer centres Bremen and Bremerhaven

AOK customer centres and branch offices

Redesign in Bremen and Bremerhaven

  • Graphic Design
  • Interior Design
  • Guidance and Orientation Systems
  • Brand Rooms

AOK turns a fresh page! The central customer centre of AOK Bremen/Bremerhaven has gotten on in years – a good opportunity to entrust us with the redesign of the rooms. A space concept has been created that shapes branding, service offer, and orientation into a coherent overall picture.

Customer Centre Bremen

The customer centre of AOK head office in Bremen was to be restructured. Several requirements had to be met: Clear separation of front and back office. Better orientation and wayfinding for the customers of the health insurance company. A generous reception with respect to the space allocation program, including numerous workplaces amongst others.

We have zoned the light-flooded ground floor into three rings around a central atrium: from loud to silent, from eventful to quiet. The colour and light concept developed for AOK sets a course and supports the wayfinding. All in all, with a modern and fresh appearance we have been able to successfully transfer AOK’s service guiding principle into the building.

Customer Centre Bremerhaven

The new AOK customer centre in Bremerhaven has opened! In the new seven-storey building designed by architecture firm Max Dudler, we have created an open, modern, and customer-oriented work and service world. The concept developed in cooperation with AOK is also consistently pursued here: Open consulting and working situations fulfil the high demands on discretion and workflow.

The atrium with the spacious waiting area is the heart of the ground floor. The service spaces are arranged around the atrium and provide direct contact with the customer. Ceiling sails and acoustically effective wall paintings that are printed with maritime illustrations especially created for AOK Bremerhaven ensure pleasant room acoustics.

Service branch in Bremen-Gröpelingen

AOK Bremen/Bremerhaven has decided to open a service branch in the district of Gröpelingen in order to be present in as many parts of the city as possible for its customers. Within only seven months the conversion was completed on an area of approx. 440 sqm.

The result is a colourful and friendly room atmosphere that customers already experience in the entrance area. Different tree graphics create an additional variation in the waiting area and in the hallways while keeping the rooms still very open.

The customer consultation takes place at the L-shaped window façade. In order to ensure daylight for all areas, medium-height walls were planned for the separation of the areas. With the additional use of partition panels made of glass and fabric, discreet zones were created that are clearly recognizable for the customers.

AOK Care Centre am Wall

AOK Care Centre in Bremen offers a new and activating workspace in the service and back office areas as well as in the call centre. According to the overall concept of AOK Bremen/Bremerhaven, the team-oriented spatial structures as well as the colour and material concept were implemented in the new rooms.

The colourful staircase connects the five floors and at the same time provides a distinctive signal to the exterior. The centrepiece of the building are the orientation graphics that provide costumer guidance. The specially developed pictograms support orientation and help beyond language barriers.